Praktijkvoorbeelden

Naut is nu een jaar weg bij zijn vriendin Joyce. Zij woonden samen zonder dat zij getrouwd waren, zonder geregistreerd partnerschap en zonder dat er een samenlevingscontract was. Naut en Joyce hebben samen een zoon van 2 jaar. Naut ziet zijn zoon wel, maar heel onregelmatig. Joyce vindt het niet goed voor hun zoon dat hij bij Naut overnacht, omdat hij nog zo jong is. Naut wil duidelijke afspraken die op papier staan en hij wil ook zijn zoon vaker bij zich hebben.

Het huwelijk van Renate en Bas loopt al langer niet goed. Ze hebben steeds vaker ruzie en ze leven als broer en zus. Ze zijn uit elkaar gegroeid. Ze besluiten dat het beter is voor de kinderen, Annelies van 9 en Erik van 7, om uit elkaar te gaan nu ze nog redelijk met elkaar door één deur kunnen. Omdat ze alles in goed overleg willen regelen, besluiten ze samen naar één advocaat-mediator te gaan.

Chantal wil scheiden. Zij heeft met haar partner Rob twee jonge kinderen. Samen hebben zij een koophuis. Chantal vraagt zich af hoe ze de echtscheiding moet aanpakken.

Paola komt uit de Dominicaanse Republiek en is getrouwd met Henk, die in Nederland woont en werkt. Paola heeft in de Dominicaanse Republiek geen werk en wil graag bij Henk in Nederland komen wonen. Henk weet niet hoe dat moet en vraagt advies aan een advocaat.
Paola kan niet zomaar naar Nederland reizen en hier komen wonen. Ze moet daarvoor eerst toestemming krijgen van de IND.

Annette heeft bezoek gehad van de Raad voor de Kinderbescherming in verband met een melding bij Veilig Thuis door school. Zij zou haar zoontje Bas ernstig verwaarlozen.